12 забавни научни експерименти за деца у дома

По това време на годината и в тази ситуация, повечето семейства с деца прекарват доста време вкъщи. Без значение как се чувстват децата Ви вкъщи, ще им покажем за пореден път колко забавна и интересна може да бъде науката.

 

научни опити за деца

Представяме Ви много лесни и забавни експерименти за деца, които може да се направят спокойно вкъщи. Подбрали сме ги специално за Вас без много материали и продукти. Лесни за изпълнение, тези STEAM експерименти ще внесат смях и удивление във Вашите домове!

 

Забавлявайте се!

 

 

 

 

 

 

1.Как да обелим яйце без да го докосваме ?

steam egg

 

 

Необходими материали: яйце, оцет, чаша

– Поставете в чаша сурово яйце,което е добре измито.

– Налейте оцет така, че да покрие яйцето.

-То моментално се покрива с дребни мехурчета и постепенно черупката му се разрушава.

Получаваме едно гумено, подскачащо полупрозрачно яйце, без мембрана и което никога не сте виждали!

 

научен опит с яйце

Какво става? Това е проста химична реакция. Веществото, от което е изградена черупката (калциев карбонат) влиза вьв взаимодействие със киселината от оцета и се отделя газ (въглероден диоксид). Оцетната киселина реагира с черупката, а калциевият карбонат се разтваря, когато влезе в контакт с киселина. Яйцето остава цяло, защото оцетът не може да разбие защитната му мембранаи се получава ефектът на едно голо гумено яйце.

 

BRAINy Tip*: Пуснете в оцета боя за храна /яйца/ и ще получите едно гумено, подскачащо цветно яйце. Също така ако имате фенерче под ръка и го насочите към вътрешността на яйцето, много интересно може да се забележе жълтъка и вътрешните мембрани. Не го стискайте много обаче, защото не забравяйте, че отвътре все пак си остава … сурово.

 

 

2.Как да докажем, че растенията дишат?

 

Необходими продукти:  голяма и прозрачна купа, току що откъснато голямо зелено листо от растение, ножица, воданаучен опит с portokal

 

-Напълнете купата с хладка вода

-Натопете листото цялото във водата и го поставете на място, с много слънчева светлина (може да е перваз на прозорец или маса, близо до прозореца)

-След няколко часа ще станете свидетели на интересен ефект. Цялото листо ще е покрито с малки мехурчета кислород, които ще са и по ръба на купата.

 

Какво става? Това, което ще видите е част от процеса фотосинтеза при растенията. В него листата превръщат слънчевата светлина в енергия. Чрез фотосинтезата радтението се „храни”, а и диша. Това се наблюдава и при експеримента – листото отделя кислород, мехурчетата във водата, и приема въглероден диоксид.

 

 

3.Направи си симфония вкъщи с … водни чаши

 

Необходими материали: поне пет стъклени чаши или съклени бутилки, вода, дървени пръчици или молив

– Наредете чашите в една редица на масата, но без да се докосват

научен опит с вода и чаши

– Напълнете ги с различно количество вода

-Ще се получи по-интересно ако ги напълните по възходящ ред – първата с най-малко вода, а последната – пълна догоре.

– С молива или пръчицата ударете леко първата, след това и следващите чаши. Ще забележите, че всяка чаша издава различен звук/ тон.

 

 

Какво става? В зависимост от количеството вода звукът ще е различен- с много вода звукът е най-нисък, а при малко количество – висок.  Звукът се разпространява във въздуха под формата на звукови вълни и трептенията по стъклото всъщност са тези, които го образуват, Съответно с различните по вид трептения, съответстват на различни звужи, корто човешкото ухо може да различи.

научен опит с вода и чаши

 

 

 

4.Вълшебни цветя

 

 

Необходими продукти:  бели рози или маргаритки, бои за храна /яйца/, буркани, вода, ножица

 

научен опит с цветя

-Напълнете бурканите с вода

-Разтворете във всеки един различен цвят вода, като имайте предвид колкото повече боя разтворите, толкова ще е по-наситен цвета

-Потопете цветето вътре

-След поне 24 часа ще започнете да наблюдавате оцветяване на самото цвете, съответстващо на цвета на боята. Може да поставите няколко цветя в един буркан, както и да ползвате различни цветя.

Какво става? Един от начините да се хранят цветята е чрез стъблото им, което освен че осъществява физиологическата връзката между цветето и корените, то участва и в провеждането на соковете в растението. Полученият ефект е доста красив и позволява различни варианти според желанието на детето.

 

 

5.Въздух в портокал

 

Необходими материали: портокал, дълбок съд, вода

– Напълнете съда с вода, без значение с каква температура

– Поставете внимателно портокала вътре

Наблюдавайте как портокала плува на повръхността и не потъва

– След това го извадете, обелете прилежно и го пуснете отново в същата купа

Наблюдавайте как същият портокал, който преди малко плуваше свободно по повръхността, вече потъва и отива на дъното на купата.

 

Какво става? Кората на портокала е пълна с малки въздушни джобчета, които помагат на портокала да плува на повръхността и да не потъва. Това се случава, тъй като въздуха е по-лек от водата. Благодарение на тези джобчета, той има по-малка плътност от тази на водата. След като обелите кората, тези въздушни джобчета изчезват, портокалът увеличава своята плътност и потъва.

научен опит с portokal

 

6.Вулкан в ябълка

 

Необходими материали: ябълка (може и негодна, развалена), 2 супени лъжици сода за хляб, боя за храна / яйца/, 3 супени лъжици оцет, поставка и нож, с който да се издълбае ябълката

 

– Издълбайте кратер в ябълката по средата с нож, като внимавате или поискате съдействие от възрастен. Отворът трябва да е цилиндричен в средата на плода, без да правите дупка от другата страна

-Поставете ябългата по средата на поставка или тавичка и изсипете содата

-Върху содата изсипете боята за храна, като леко разбъркайте

-Сега внимателно изсипете оцета съвсем бавно в кратера. Наслаждавайте се на ефектния вулкан, който изригва директно от ябълката.

apple steam kids

Какво става? След като натриевият карбонат, от който е съставена содата за хляб се смеси с оцетната киселина, от която е съставен оцета, се получава химична реакция. Ефектът е красив вулкан, при който може да използвате различни цветове бои, за да направите зрелището още по-ефектно.

 

 

 

 

7.Направи си сам газирана напитка

 

water glass

Необходими продукти:  лимон, стъклена чаша, 4 бучки захар, 1 чаена лъжица сода за хляб, вода

 

-Изтискайте сока на лимона в празната чаша

-След това напълнете чашата почти догоре с вода и разбъркайте

-Изсипете содата за хляб и отново разбъркайте

-Сложете бучките захар и след като отново разбъркате сместа я оставете за няоколко минути без да правите нищо. Опитайте. Получила се е вкусна газирана лимонада.

 

Какво става?Със смесването на содата (основата) и лимоновия сок ( киселината) се образува химична реакция. Мехурчетата, които се образуват в течността, когато добавите содата към сместа от лимонов сок и вода са всъщност въглероден диоксид (CO2). Същото вещество се съдържа във всяка газирана напитка, която сме купували от магазина и е това нещо, което газира течността в чашата.

 

 

 

8.Вкарайте яйце в бутилка с магия

 

egg in bottle steam

Необходими материали: твърдо сварено яйце, кибрит, лист хартия, бутилка с отвор, малко по-малък от диаметъра на яйцето

*Ще е необходимоа помощ от възрастен, тъй като е нужно да се запали кибрит.

 

– Обелете яйцето

-Вземете малко от хартията, запалете го и бързо го хвърлете в шишето*

-Докато още гори хартийката вземете яйцето и го сложете върху гърлото на шишето.

-Наблюдавайте внимателно няколко секунди и изведнъж шишето ще „глътне” цялото яйце вътре.

 

 

Какво става? Причината за тази „магия” е т.нар. въздушно налягане. Когато запалите хартийката в шишето, вътре въздуха се нагрява и разширява. След известно време пламъкът загасва, защото не може да гори без въздух. Останалият съвсем мъничко в бутилката се охлажда и заема по-малко място, упражнявайки по-малко въздушно налягане в бутилката. Тогава яйцето, оставено на гърлото на бутилката, действа като уплътнение или капачка, която не дава на нов въздух да влезе вътре и разреденият въздух и налягането отвън всмукват яйцето в бутилката.

 

 

 

9.Ходеща цветна дъга

 

Необходими материали: поне 5 бурканчета или чаши, кухненска хартия, различна боя за храна /яйца/, вода

 

– Наредете чашките/буркани в затворен кръг или по начин максимално близки един до друг.hodeshta duga v chasha cviat

-Във всеки буркан налейте еднакво количество вода

-След това слагайте през буркан вода – буркан с цвят боя, буркан без, буркан с боя и така с всички

-Поставете кухненска хартия, така че да се образува един непрекъснат поток от нея, като части от хартията трябва да са потопени във всеки буркан, но и да са свързани, без хартията да е прекъсвана във всички буркани.

-Изчакайте няколко чаша и наблюдавайте красива дъга, прескачаща от съд в съд, с преливащи плавно цветове

Какво става? Причината за това цветната вода да се качва нагоре и да „пълзи” по кухненската хартия се дължи на налягането и силите на повърхностното напрежение на водата. Кухненската хартия има пореста структура и се състои главно от целулоза, която от своя страна има влакнеста структура. По този начин на водата не ѝ е трудно да си намери начин за движение нагоре по капиляри.

Така наблюдаваме този интересен и красив феномен, на който сме и свидетели на много места в природата.

 

 

 

10.Защо водата не замръзва от дъното нагоре, а обратно ? Разберете сами.

 

научен опит с олио и вода

Необходими материали: пластмасово шише, олио, вода

 

– В малко пластмасово шише налейте  равни количества  вода и олио.

Виждате, че олиото образува слой, който е над водата, защото е по-леко от нея

 

-Поставете същото шише във фризера за няколко часа и го извадете

Изненадата е налице! Местата им са се разменили. Замръзналата вода е над олиото!

 

Какво става? При замръзване водата се разширява и става по-лека. Така се издига над олиото и наблюдаваме горното. Благодарение на това свойство на водата и в лютата зима оцеляват рибите в покритата с ледена кора река.

 

 

11.Писмо с невидимо мастило

 

секретно писмо с невидимо мастилоНеобходими материали: 1 ч.л.лимонов сок, 0,5 с.л. вода, клечка за уши, празен лист хартия, чаша

 

-Налейте лимоновия сок и водата  в чашата. Разбъркайте.

-Използвайте клечката за уши като инструмент за писане.

– Потопете я в лимонов разтвор на вода и се нанася необходимия текст върху празен лист хартия.

-След като секретната информация напълно изсъхне, листът със съобщения трябва да се нагрее. За целта се нуждаете от включена настолна лампа.

-Под влияние на лампата ще започнат да се появяват криптирани букви.

 

Това секретно преживяване ще остави невероятен спомен в детето и е начин да запалите обичта му към химията и науката, като цяло.

 

 

 

12.Снежна буря в буркан

 

snow storm

Необходими материали: стъклен буркан, олио, бяла темперна боя, вода, конфети, разтворими аспирин или витамини, синя боя за храна /яйца/, купичка

 

-Напълнете ¾ от буркана с олио

-В купичката сипете 1 ч.л. от бялата темперна боя и една 1 ч.ч.вода. Разбъркайте до еднородна смес

-След това изсипете сместа от купата в буркана, както и конфетите. Може да добавите и брокат ако имате и желаете.

-Добавете и синята боя за храна, разбъркайте и изчакайте

 

Сега е момента да предизвикате снежната буря! Пуснете в буркана ефервесцентните /разтворими/ таблетки, които имате и се наслаждавайте. Всеки път, когато пускате таблетка ще може да наблюдавате тази чудесна гледка!

 

 

 

Източници: www.designandpaper.com, www.honeyandlime.co, www.rookieparenting.com, az-deteto.bg, www.pinterest.com, www.lyuboznaiko.com, www.drinkticklewater.com, www.care.com, www.homeschoolcreations.net, www.bestlifeonline.com

 

 

 

В BRAIN Academy по време на ежедневните ни занимания с децата, непрекъснато предоставяме различни възможности, с цел да подобрим тяхното критично и логично мислене и създадем среда за развитие освен на техния интелект, така и на въображението.

 

steam занималня

 

Заповядайте при нас, за да може детето Ви в ежедневието си да съчетава учебния материал с най-различни дейности, свързани с науката и света около нас! 

 

 

 

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор при търсенето на подходяща учебна занималня и допълнителни курсове за детето Ви.

Очакваме Ви !

 

 

BRAIN Academy. Be Smart.

Частна занималня BRAIN Academy