Готови за училище – 8 полезни съвета за родители

С наближаването на края на лятото и началото на училищния сезон, понякога да е трудно да се върнете в ритъма на редовния си график както вие, така и вашите деца.

полезни съвети за училище занималня

Един от най – ефективните начини за спряване с новото ежедневие е да планирате времето и задачите си предварително. Започнете да подготвяте всичко няколко седмици по-рано и се уверете, че имате план за същинската грижа към децата и справяне с новото предизвикателство.

 

За да ви помогнем с прехода от слънчевите летни дни към училище, сме Ви подготвили 8 съвета, с които ще улесните детето си да се върне обратно в училищния живот, като същевременно се справите със собствения си стрес и напрежение.

 

полесни съвети за родители на ученици

Прочетете списъка и припознайте себе си в онези стратегии, които смятате, че могат да помогнат на Вас и Вашето семейство да останете организирани, спокойни и уравновесени! Не забравяйте, че можете да изпробвате различни подходи за да разберете кои работят за вас и кои не.

 

 

          1.Поговорете с детето

 

Говорете отворено с децата си за това какви са техните притеснения от първия учебен ден, как си го представят и отговорете на всичките им въпроси, за да се чувстват самите те подготвени за новите неща, с които ще се сблъскат.

 

BRAINy Tip* Нашите психолози съветват да споделите  Вашите преживявания в периода, в който Вие самите сте били на училище- с какви проблеми сте се сблъсквали, как сте се чувствали. Така в детето ще се създаде приемственост от една страна под формата на близост с Вас, от друга-  сигурност за това какво го очаква.

 

 

          2.Направете график за лягане и ставане

 

Установявайки час на децата две седмици по-рано за лягане и събуждане ще помогне да свикнат с по-ранното лягане и съответно ставане сутрин. Изключете или премахнете електронните устройства от стаята, в която спи, като е добре да се ограничава във времето преди лягане гледането на телевизия или игри на телефон или таблет.

 

BRAINy Tip* Разберете се с детето да си ляга не по-късно напр. от 21 ч или 21: 30 (имайте предвид, че за децата до 12 год. оптимално е нужно около 10 -12 часа сън), като може да му позволите да чете книга, докато му се доспи или просто да си е в леглото. Така то ще заспи спокойно, без да се налага насилствено да заспива, нещо, което няма как да се получи.

 

 

          3.Направете списък

 

Съставете график заедно с децата за дневния им режим – закуска, обяд, вечеря, подготовка на домашна работа, излизане навън и почивка. Включете децата си в извънкласни програми след училище, за да ги поддържате активни, намерете занималня или човек, който да се грижи за това да са усвоили материала в училище и да им помага за домашните. Проучете интересите и желанията на детето, за да го подпомогнете в избора за различни курсове и проекти, в които да се развива с желание и интерес.

 

BRAINy Tip 1*Доверете се на утвърдени занимални или частни учители, които детето да посещава след училище. Така от една страна да няма да изостава в училще, а от друга – ще се развива и ще бъде активно в желаната от него област. По този начин ще сте сигурни и спокойни, че детето не попада в лоша среда и компания, докато Ви няма, и в същото време не прекарва часове в интернет в безсмислени игри или чатове с неподходящи хора.

 

BRAINy Tip 2* Опитайте се да създадете навик на детето да си подготвя нещата за училище от предишната вечер, в началото с Ваша помощ, а в последствие и само. Това включва дрехите за училище, да си оправи чантата и евентуално чантата за спорт или друго извънкласно занимание, което посещава.

 

съвети за ученици          4.Електронни игри

 

От изключително значение е определяне на часове за използване на електронни устройства или гледане на телевизия, в случай че детето ползва такива. Най-добре е да ги сведете до минимум за да не може ученика да се разсейва и да се отклонява от учебния процес. Освен това те натоварват здравето и психиката на децата, когато не се използват контролирано и целево.

 

BRAINy Tip* Може да позволите игри на електронни устройства за определено време събота или неделя. Така детето ще знае предварително кога ще играе и няма да се опитва да се пазари или да занимава ума си с това да Ви моли да играе през останалото време.

 

 

          5.Поговорете за храненето

 

Обсъдете обяда и закуските на детето и нека то избере дали иска да се храни в училище или да се подготвя храна от вкъщи. Поговорете за плюсовете и минусите на двата варианта, като в случай че избере храна от вкъщи, нека и то да участва в подготвянето й. Можете да купувате предварително здравословни десерти от био магазини и щандове, като така още ограничите купуването на нездравословните храни, предлагани в училищните лафки.

Подходящият плод също е добра идея, като това може да са ябълка, банан, мандарина, круша, краставица (корнишони), морков, чушка и други. При подходяща кутия можете да му сложите и грозде, смокиня, чери домати.

 

BRAINy Tip* Купете заедно шише за вода за многократна употреба с любим герой/отбор/цвят. От една страна ще пие повече вода, като в същото време ще помогнете за спасяването на околната среда.

 

 

          6.Покупка на училищни пособия и материали

 

Направете покупките на училищните материли, от които детето ви ще се нуждае, поне две седмици по-рано. По този начин ще избегнете дългите опашки и навалиците в големите магазини и супермаркети. Вече можете да го направите и онлайн, като е добре да е от проверени места, за да няма неприятни изненади в последния момент.

Не забравяйте да погледнете останалите от миналата година учебни материали преди да закупите нови такива. В много случаи се оказва, че всъщност доста от нещата вече ги има останали от преди.

 

BRAINy Tip* Добра идея е да отидете заедно с детето да ги купите, като се водите от личните му предпочитания относно цвят, окраска или герой. Подвържете заедно учебниците и тетрадките, нека то да си надпише етикетите и така ще пази повече, оценявайки труда и усилията при подготовката.

 

полезни съвети за родители на ученик

          7.Почивни дни и забавление

 

Планирайте свободното време през почивните дни спрямо желанията на децата за да може да сведете до минимум стреса от новите 

начинания и да могат те да се забавляват и презаредят за идната учебна седмица. Намерете време за „семейни игри”, които ще Ви сплотят и сближат, докато се забавлявате заедно.

 

BRAINy Tip* Можете да си измислите и т.нар. „семейни традиции”, а защо не и рожден ден на вашето семейство или конкретни обичаи за уикенда. Нека детето само даде идея какъв да е семейният Ви празник и как да протича той. Може да е изпълнен с любимите му занимания, а Вие да осигурите и любимите му лакомства и ястия. Така ще добавите един радостен повод и още щастливи моменти заедно за цялото семейство.

 

 

          8. И Вие сте „хора”

 

Отделете си 30 минути на ден за Вас, като родители. След като децата легнат да спят може да се погрижите за външния си вид, време насаме с половинката или четене на книга. Така на другия ден ще бъдете отпочинали и заредени с положителни емоции, в очакване на нови предизвикателства.

С добър план учебната година със сигурност ще започне много по-лесно и организирано както за вас, така и за вашите деца. Вие ще ги изпращате спокойни на училище, а те ще са щастливи и сигурни в себе си през цялата учебна година.

 

 

Заповядайте при нас, за да може детето Ви да учи с удоволствие и да е успешно в училище. Прекарайте свободното си време заедно единствено в забавление и положителни емоции!

 

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор ! Очакваме Ви !

Научи повече за нас ТУК

 

 

BRAIN Academy – Early Learning & Child Care

Частна занималня BRAIN Academy