Бавен темп на работа, разсеяност и претовареност

Бавен темп на работа, разсеяност и претовареност

Разсеяност и агресия при учениците

Разсеяност и агресия при учениците в началното училище

Въпрос:

 

Здравейте!

Пиша ви относно сина ми – на 11 години, в 5-ти клас е. От тази година е приет да учи в музикално училище – свири на пиано. Може би има известни проблеми с ученето и донякъде с поведението…

В началното училище имаше проблеми с огледално писане на букви, числа, понякога дори цели думи или числови изрази. Консултирали сме се с учителката му и тя тогава ни каза, че най-вероятно ще го израсте и е рано да говорим за проблем. Така и стана – това го израстна. Но започнаха да се появяват други неща…

На първо място работи много бавно. Все още и чете бавно, понякога заменя думи, но не мога да преценя дали не е просто от разсеяност – много е разсеян. Трудно се концентрира. Случвало се е да пише домашна работа по математика от 4-5 задачи по 3-4 часа… Това съответно води до проблем и в училище – на него никога не му стига времето при тестове и контролни, което води и до не добро оценяване от страна на учителите. Има голям проблем с разбирането на текстовите задачи – трудно преценя какво трябва да направи първо, какво второ, че от полученото нещо трето и т.н.

Случвало се е да чете един урок по български език в продължение на 20-30мин и след като му задам въпрос – да ми каже нещо от урока, той не може. Казва, че не му идват думи. И това мисля, че го разстройва доста. Притеснявам се, че се отразява на самочувствието му.

Всичко това нямаше да ми прави толкова силно впечатление, ако не виждах как той запомня няколко листа нотен текст наизуст – без проблем, а други наглед по-елементарни неща го затрудняват. Добро дете е, не е конфликтен, има си приятели, една учителка каза за него – „Той е много умно и способно дете, кротко, не говори в час, не създава конфликти, но просто си блее през прозореца и сякаш не е тук.“ Друг редовен случай е – отива до стаята си за някоя тетрадка и там се заиграва и забравя… а аз го чакам в другата стая.

В 5-ти клас преподавателите вече са различни по всичко и нови за него. Вече имаме две двойки по български език… А той не е неграмотно и глупаво дете – чете книги, допуска сравнително малко правописни грешки…

Другото което ме тревожи е, че например когато свири, той има някаква представа в главата си за това какво трябва да се получи, която явно е твърде идеална… И когато това не се получи на практика, когато не го изсвири така виртуозно както си го представя – много се ядосва. Като беше по-малък сме имали случай на блъскане на глава в стената, да си бие сам шамари, да вика…Сега е по-уравновесен, но го виждам, че се тормози. Избиват му сълзи, стиска юмруци или седи с наведена глава и втренчен поглед в пода… А музиката е много важна за него…
Много дълго стана писмото ми, но наистина вече не знам как да постъпя… Искаме с баща му да сме му максимално полезни, а наистина в някои моменти се чувстваме безсилни. Дори не съм сигурна дали това, което описах се дължи на някакъв проблем или просто на неговата емоционалност, разсеяност… може би започващ пубертет…

Ще ви бъда много благодарна, ако ми дадете съвет!

 

Отговор:

 

Здравейте,

трудна задача за разрешаване е поставил синът Ви, навярно точно толкова трудна, колкото е и поставената пред него задача- да влезе в някакъв ред и ритъм, които не са неговите.

Вие казвате, че се занимавате много с него- учите, помагате му, но въпреки тези Ваши усилия, той пак е разсеян, пак няма очакваните резултати, пак не влиза в отреденото му време за справяне… В този случай, аз бих заменил „въпреки“, с „поради“.

Замислете се: ако подадете на лаптопа си (който е по- базова версия) няколко различни програми с, които да оперира, изискате всяка една от програмите да се справи максимално бързо и точно с поставената и задача, и освен всичко му подмените и операционната система (защото пети клас, на фона на останалите класове е именно променяне на операционна система), какво смятате, че би се случило с компютъра Ви? Точно така- ще блокира!

Именно подобно нещо е възможно да се случва и със сина Ви. Вероятно има малко по- бавен ритъм на работа, имал е нужда да навакса някои неща, които е наваксал, има нови учители и нови изисквания, нов модел на занимания, самите изисквания в музикалното училище са доста сериозни. Като капак на всичко и не успява да удовлетвори критериите Ви, а от там и собствените си- за успеваемост, то ето, че планината от проблеми става неразрешима.

 

Автор:

Валентин Стоилов- психолог

Валентин Стоилов

 

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

 

 

Оригинална статия ТУК