Частна или държавна занималня?

В днешно време все повече родители се запитват този въпрос що се касае за следучилищните часове на учениците от първи до към седми клас. Ако трябва да сме обективи, истината е, че и при двете форми има и плюсове и минуси, които ще се опитаме да съпоставим в тази статия.

 

 

 

1) Да започнем с финансовият въпрос и Кое е по-изгодно?

 

При държавната занималня, разхода за началните класове е нулев, тъй като се поема изцяло от Държавата. При частните цените варират от около 200 лв. до 480 лв. на месец за гр. София (за други градове нямам данни, ще е хубаво да се включи някой да каже). Така че тук превес има определено държавната занималня.

Частна или държавна занималня?

Частна или държавна занималня? Как да изберем ?

 

2) Усвояване и разбиране на учебния материал

 

Относно обучението съм забелязала, че в първи клас обикновено държавните занимални са добри, преподавателите се стараят и обучението е задоволително. Проблемите обикновено започват след втори клас, когато материала в училище започва да става по-сложен и детето започва да усеща затруднение при разбирането и усвояването му.

  • В държавните занимални обикновено гледат на децата като на едно цяло и ако има нужда от помощ някое дете, няма кой специално да му обясни и увери, че е усвоило материала. Обикновено това започва да се усеща от родителите, като получим забележка от класната и започваме да му помагаме за домашните работи и за нещата, които са учили в клас. Даже ми се е случвало на родителска среща класната да съветва да се упражняват и през почивните дни и  ваканциите, което пада върху нас, като родители. Също ми се е случвало да ми казват да ги запиша на допълнителни уроци дали по математика или по български език, щом имат затруднения.
  • При добрата частна занималня този елемент отпада. Там реално се заплаща за обучението на детето, което обхваща точно преговора на материала, както и помощ при подготовката на домашните работи.  Детето винаги е с написани домашни и не се налага допълнително да се работи с него през почивката. Също така в по-утвърдените занимални се правят допълнително упражнения, диктовки и децата се подготвят за контролни работи и тестове, което ги прави още по-ценни и така родителите можем да си отдъхнем, че някой следи за развитието на децата ни и те не изостават в училище.

 

3) Извънкласни дейности

 

Нека обърнем внимание за допълнителните дейности по интереси на децата, а и необходимите такива. Едното от тях неминуемо е изучаването на английски език, който се превръща в  изключително необходим в сегашният свят. Знаем всички колко е ниско нивото на изучаването му в училищата.

  • Обикновено, ходейки детето на държавна занималня, се налага да посещава допълнително уроци, което пък е свързано с ангажимент водене на детето след занималнята по задръствания и пр. Същото се отнася за други езици, музикални уроци, рисуване, спорт или подготовка по математика и български език.
  • В доста от модерните частни занимални вече предлагат допълнителните уроци да се провеждат по време на самата занималня. Това е голямо предимство, тъй като спестява много време и усилия на родителите. Също така в повечето частни занимални дават отстъпка при ползването на занималня с английски и рисуване например и така излиза и по-изгодно и по-удобно.

 

4)Качество на обучението

 

Това се явява един деликатен въпрос,  тъй като въпреки квалификацията и опита на определен преподавател в държавната занималня в училище, почти е невъзможно да се поддържа високо качество, когато децата са между 25 и 30 на брой, без условия- мултимедия, модерна база, интернет и др. Също така да не подценяваме и остарелите, при някои, методи на преподаване и неефективните методики при пресъздаване на учебния материал.

В частните занимални виждаме все по-често млади и ерудирани възпитатели, с широк светоглед и подход – по-близък към децата, с което са и възприети по-добре. Така децата се чувстват по-комфортно и съответно степента на усвоения материал нараства.

 

5)Работно време

 

В училищната държавна занималня часовете за взимане обикновено са установени предварително, като най-късните са между 17ч-17:30ч. Вече има частни занимални с голямо предимство като удължено работно време, което продължава до 18:30-19ч, за да може родителите да не се притесняват, в случай че закъсняват или са до по-късно на работа.

 

6) Храненето през деня и обяд на ученика

 

Обяд на ученици в занималняВ училищата обикновено е осигурена т.нар. столова с топъл обяд всеки ден. Посещавайки държавна занималня, детето би могло да се възползва, но тук се сблъскваме с недотам качествена и вкусна храна и нежеланието на детето да я яде. В рамките на училището децата биха могли да отскочат и до лавката, което честно казано хич не е добър вариант.

В частните занимални обикновено осигуряват топъл обяд – дали от кетъринг или в още по-добрия случай- в близък ресторант с полезна и здравословна кухня.

Родителите, които държат на това с какво ще се храни детето им, определено ще предпочетат алтернативната опция, предлагана от частните занимални.

 

 

7) Атмосфера и социална среда

 

  • В държавните занимални хубавото е, че децата общуват със съучениците си от класа и след часовете. Това се явява отчасти и предимство, и недостатък. Неприятното в държавната занималня е, че децата продължават да комуникират със същите деца и когато има неразбирателство, то обикновено се прехвърля и след часовете . Преподавателите в занималните са различни от техните класни и на практика трудно успяват да овладеят тези междуличностни отношения, които понякога прерастват в агресия и в негативни такива. Недостатък е също, че реално детето, посещаващо държавна занималня, в повечето случаи не сменя дори и класната стая и накрая се получава, че от сутрин до вечер е на едно и също място, в еднообразна среда, което би могло да отегчи и демотивира детето.

 

  • При частните занимални нещата обикновено стоят другояче. На първо място децата създават различен от обичайния си социален кръг. Децата са по-сплотени и привлечени от еднакви интересни и занимания. В по-реномираните частни занимални, самите преподаватели полагат усилия за сплотяването на децата с различни иновативни и съвременни методи, като за това допринася и по-добрата материална база и условия. В модерните детски учебни центрове правят и различни тематични партита и тържества, които допълнително сближават децата, както и разработват специализирани програми във ваканциите и почивните дни.

 

 

 

Съществуват също няколко предимства, които се срещат при някои по-елитни частни занималнии нямат аналог при държавните, на които си заслужава да се обърне внимание:

 

  • детски учебен център софияДостъп до психолог и логопед– в случай че забележат някакво отклонение или притеснителни характеристики при детето, преподавателите в определени частни занимални са обучени да следят за и предоставят контакт със специалисти в областта, които са причислени към тях

 

  • По- съвременните занимални вече имат програми до 7-ми клас, където са в подкрепа на по-големи деца при усвояването на материала. Също така родителите не се притесняват какво правят след/преди часовете децата им, спокойни са, че има кой да ги следи дали са в течение с учебния материал и други.

 

  • Получават и имат достъп по всяко време до т.нар. обратна връзка относно поведението и състоянието на детето им. В държавните училища тази връзка е силно ограничено, обикновено проблемите се неглижират и се свеждат до родителските срещи. В реномираните частни занимални това е един от главните заложени приоритети, за да може родителите да са в течение с развитието във всеки един етап от детството на детето си.

 

 

При нас ще откриете всичко това!

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор ! Очакваме Ви !

BRAIN Academy – Early Learning & Child Care

Частна занималня BRAIN Academy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up