Как и къде да прекараме коледна ваканция заедно с децата си в града?

Как и къде да прекараме коледна ваканция с децата си в града?

Коледната ваканция е магичен период, изпълнен с радост и очакване. За семействата, които ще останат в града по празниците с децата, това време може да бъде предизвикателство, но и истинско удоволствие.

Тази статия ще ви предложи идеи и съвети как да направите Коледата незабравима за Вас и вашето семейство.

 

Разнообразни Дейности в града:

 

 • Изследвайте местните коледни базари или изложения за ръчно изработени подаръци и украшения. Освен в София вече коледни градчета има и в други градове. Там може да хапнете традиционни ястия и лакомства, да опитате коледен пунш, плодов шейк и греяно вино.

BRAINy Tip* Някои от коледните базари имат празнична програма, която публикуват в интернет. Може да планирате кой ден да отидете, за да чуете коледен концерт, да се запознаете с дядо Коледа и да получите подаръци.

 • Посетете забележителни места, които са украсени с коледни светлини и украшения. Това обикновено са централни градски части с красиви светлини и съоръжения, където може да се разходите, направите хубави снимки и да се забавлявате с децата. В повечето големи градове има ледени пързалки, които носят коледен дух. Дори и да не сте се качвали на кънки – опитайте, а ако не Ви допада- децата ще се насладят на ледено забавление, а родителите –  на атмосферата. Обикновено има павилиони с вкусни напитки и лакомства, весела музика и настроение.коледа в частна занималня София кънки

BRAINy Tip* Много от местата предлагат намаление от цената за вход или други промоционални условия за определени часове, дни и възрасти, които ще помогнат на бюджета Ви по празниците.

 • Каране на шейни (ако има сняг) – намерете места в града, които са подходящи за спускане с шейни. Това е чудесно забавление за децата, а и за родителите. Подгответе си дебели, топли и непромокаеми дрехи и не се колебайте – всяко дете обича да играе в снега. Подходящи места обикновено се намират в парковете и покрайнините на града.

BRAINy Tip* Ние в София обичаме да се пързаляме на пистите на „Бонсови поляни”, Горна Баня и в Южния парк.

 • Запазете време за посещение на местен театър, музей, галерия или опера, които предлагат коледни представления или изложби.

BRAINy Tip* Софийската опера, а и не само, по това време на годината представят световноизвестни постановки, адаптирани за деца – каква по-добра възможност да заведете детето да се докосне до магията на това изкуство, потапяйки се в интересни и вълнуващи сюжети.

 

Творчески Занимания в Дома

творчески дейности по коледа занималня

 

 • Организирайте семейно занятие за изработване на коледни украшения. Можете да направите заедно венци, топки за елхата и декорации.

BRAINy Tip* При изработка на играчки за елхата изберете нечупливи материали. Това може да се превърне в семейна традиция, а след време и в чудесен спомен.

 • Приготвяйте коледни сладкиши и лакмоства заедно. Това може да включва коледни сладки, щолени, плодови сладкиши и напитки.

BRAINy Tip* Потърсете традиционни коледни ястия и напитки от цял свят и си изберете такива, които ви допадат по вкус. За тази Коледа нашето любимо е яйчен пунш със сметана!

 • Организирайте домашно кино и направете пуканки, като изберете любими коледни филми за гледане с цялото семейство.

BRAINy Tip* Тази година при нас е фаворит „Коледата на Алф” и „8-битова коледа”, чудесен повод да прекарате време заедно и да се посмеете.

 

Доброволческа Дейност

 

 • Включете семейството си в благотворителни дейности, като пакетиране на подаръци за нуждаещите се или доброволческо обслужване в местно обществено учреждение.
 • Подарете време за разказване на коледни приказки или песни в местен детски дом или болница. Може да разгледате конкретни мисии при нашите приятели от TimeHeroes

        

Семейни традиции

 

 • Създайте си традиция да разменяте подаръци, които имат специален смисъл. Това може да бъде нещо, направено с ръцете ви /handmade/ или подаръци, които споделят специални спомени.
 • Може всяка година около Коледа да купувате по една семейна настолна игра – чудесен начин да сплотите семейството и да се забавлявате. Нашите любими са Dixit, Activity и Супер фермер.

BRAINy Tip* Съобразете се с препоръчителната възраст, изписана на кутията, за да може забавлението ви да бъде пълноценно.

 • Таен Дядо Коледа – Изберете приятелско семейство или социален кръг (в класа или в работата) и организирайте размяна на подаръци чрез томбола. Оставете в тайна получателя, като в деня на размяната всеки ще получи изненадващ подарък. Това ще допринесе за коледния дух и настроение.

коледна ваканция в града

При съчетаване на тези идеи, ще прекарате коледната ваканция, създавайки радостни и незабравими моменти за цялото семейство. Нека не забравяме, че една от идеите на празниците е да запазят и съхранят традициите, топлината и уюта в дома. Така ще създадете ценни спомени в децата за цял живот.

 

В BRAIN Academy всяка година по празниците организираме коледно тържество за малките, парти за големите и различни арт и крафт работилници. За нас ще е удоволствие да бъдем част от коледния дух в семейството ви!

Очакваме Ви!

 

BRAIN Academy. Be Smart.

бутикова частна занималня