Лятна занималня - какви за ползите ?

Лятна занималня – какви са ползите ?

 

Лятната занималня или т.нар. лятно училище е все по-разпространен, привлекателен и достъпен вариант за работещите родители в града. Това е алтернатива на седенето вкъщи, ходенето по работни офиси, пращане на децата при роднини в провинцията, далеч от родителите, безсмисленото шляене по улиците и др.

спорт в занималня в софия

Налице са доста предимства, но и недостатъци, дори и рискове, свързани с това да оставите детето си в лятна занималня или лятно училище в града. Една професионално изготвена програма от утвърден детски център, детска академия или училище се явява много повече от тичане в парка и висене пред дигитални устройства през свободното време. В света на развитите технологии – телефони, таблети, плейстейшъни и видео игрите, за децата е важно да развиват своите знания. Това става чрез упражнения и полезни за тях занимания, създаване на нови социални контакти и не на последно място игри на открито.

По-долу ще се опитаме да обхванем всички аспекти, произтичащи от това:

 

Brain Academy. Be Smart.Разнообразни дейности

 

В летните занимални обикновено се залагат различни програми, които разнообразяват дългите летни дни на децата редувайки различни теми, модули, активности и др. Много е важно тук да се запознаете подробно с тях, за да можете да прецените дали тази програма ще допадне на Вашето дете и най-вече дали ще има ползи за него.

Обърнете внимание на базата – модерно оборудвана ли е и има ли достатъчно пособия и материали, които да отговарят напредничавия начин на мислене на днешните деца?

Достатъчно съвременни ли са методите и методологиите, с които се подхожда? Развива ли мисленето на децата и насочва ли ги в определена област или просто е поредната почасова забавачница, на която ще си дадете парите на вятъра само и само да има кой да гледа детето Ви докато сте на работа? Това са част от въпросите, които е редно да си зададете при избор на лятна занималня  за детето Ви.

 

Brain Academy. Be Smart.Обучение и наваксване на учебен материал

 

Дългото лято е най-подходящият момент от годината за наваксване на пропуснатия материал и изясняване на всички пропуски и неясноти, възникнали през изминалата година. Посещението на детето в лятна занималня ще му даде повече увереност през новата година, а ако му предстои постъпване в първи клас, подготовката по специална програма, през която ще премине през лятото, ще свали до минимум стреса и притеснението на прекрачването на прага на училището за първи път.

През лятото детето нялятна занималняма конкретни домашни всеки ден и така то може да се съсредоточи върху конкретна тема, да я упражни и усвои. От изключително значение е да се наблегне  върху материала от изминалата учебна година, за да може през идната такава ученикът да не срещне затруднения и да не изостане поради неизяснени въпроси по материала. Така освен че ще бъде по-уверено в себе си, детето ще се справи и с входните нива, които са непосредствено след 15-ти септември.

 

Brain Academy. Be Smart.Заетост през лятото при работещи родители

 

„Трябва да работя!“ за много родители е най-практичната и съществена причина за да не могат да предоставят разнообразие на детето през лятната ваканция. В края на краищата, когато училището свърши, децата трябва да посещават място, където да прекарат дългите летни дни. Въпреки това, занималнята не е само място и вариант за справяне с проблема „Кой ще гледа децата през лятото?“. Тя също предлага  нови знания, упражнения, вълнения, нови изживявания  и уроци, които ще останат в съзнанието на едно дете за в бъдеще.

 

Brain Academy. Be Smart.Времето, прекарано сред природата

 

Лятната академия предоставя на децата време на открито за да се наслаждават на природата. Това е нужда, която децата често не биха могли да срещнат, ако прекарват всекидневието си с по-възрастен близък, който от своя страна има неизменни всекидневни задължения.  Общуването с природата би могло да запълни важна празнина в живота на съвременното дете, което прекарвайки време на закрито вкъщи, неволно ще се насочи към телевизията или поредната видео игра, търсейки някакъв вид забавление.

 

Децата днес излизат все по-малко на открито, което води до дефицит на времето, прекарано в природата. Посещението на летен градски лагер ги свързва отново с природата, обикаляйки паркове, разходки в планински пътеки и правене на пикници на открито, което децата намират за незабравимо изживяване. Потърсете лятна занималня с насоченост към игри на открито и екскурзии, а не такива, които предпочитат да стоят с включени климатици в закрити помещения.

 

Brain Academy. Be Smart.Изграждане на самочувствие, уважение и независимост

 

Когато децата посещават лятно училище, те нямат възможността да бъдат със своите родители или баба и дядо, които да им помогат в създаването на нови контакти и връзки с обществото. Те трябва сами да се опитат да се впишат в новия колектив, в който ще попаднат и да се сприятелят с нови и непознати за тях лица. Това дава на децата увереност и самочувствие,  когато създават нови приятелства и запознанства. Срещат различни видове характери, с които трябва да общуват и това само по себе си ги прави по-социални

лятна занималня

 личности. Така те се учат да приемат различията в хората и развиват отборния дух в начинанията, които практикуват по време на ваканцията.

Освен това лятната занималня е чудесен начин да се насърчи саморазвитиетои  независимостта на едно дете. С помощта на насоките на възпитателите в лятното училище, децата се научават сами да се справят с проблемите на битовизма без да усещат упората на родител до тях и това само по себе изгражда тяхната независимост. Децата често са силно привързани към мама и татко. Целодневната лятна занималня учи децата как да се доверяват на себе си, да взимат сами решения и да се грижат за себе си, разбира се под контрола на възпитател.

 

Brain Academy. Be Smart.Сприятеляване и социални умения

 

Посещаването на лятна занималня предоставя на децата възможност за срещи с нови приятели, учи ги, че света е голямо място с много хора , които могат да правят нещата по различен начин.

Това включва деца от целия град, често деца от други градове, както и възпитателите в занималнята, които са положителни модели за подражание на децата. Те не трябва да бъдат строги „охранители“, а напротив – по-възрастни, „готини приятели“, които се грижат за тях и им дават добър пример за подражание.

 

Лятното училище в града предлага уникална възможност за детето да не се ограничава само с приятелите, които вече има. Изграждането на нови приятелства с други деца от различни училища учи децата как да бъдат по-социално уверени – нещо, което могат да вземат обратно на училище с тях през есента. Обогатява ги емоционално, развивайки емоционалната им интелигентност, разширява светогледа им, придобиват умения за създаване на приятелства, които със сигурност ще им помогнат през целия им живот.

 

 

Brain Academy. Be Smart.Развиване на лидерски умения и организация

 

Лятната занималня предоставя много и различни занимания, които позволяват на децата да правят избор и да насочват и ръководят сами проектите си по зададените им начинания. По този начин те се чувстват самостоятелни и значителни и започват да проявяват лидерски умения. Това е възможност за децата в бъдеще да не бъдат засегнати от натиска на околните. Според ситуацията ще използват своите силни качества, които всеки човек притежава, като ще имат реална възможност да ги усъвършенстват с движение с различни хора и различни условия. В случай че срещнат някакъв вид дискриминация или неодобрение, те ще имат самочувствието да се сблъскат с нея и по-важното – да не й отдадат голямо емоционално значение, защото вече ще са изградили самочувствие, увереност и ще прилагат свободно лидерските си умения, които са открили в себе си.

 

Brain Academy. Be Smart.Физическа и психическа активностлятна занималня

 

Лятната занималня помага на децата да се научат отново да бъдат деца. В свят, изпълнен с технологии, лятната академия ще разсее децата от телефоните, компютри, телевизорите, таблети и видео игрите. Много занимални забраняват смартфоните, така че децата наистина могат да се възползват от всички летни часове, в които да бъдат продуктивни. Това означава, че склонните да седят целодневно на смарт устройствата си са принудени да станат и да се движат повече, както и да използват конструктивно въображението си и да разгънат творческия си потенциал.

 

Brain Academy. Be Smart.Откриване и развитие на нови интереси и таланти

 

Лятната занималня е среда, където детето опитва и открива нови дейности и научава нови неща в различни сфери, които биха могли да се превърнат в страсти за цял живот. Елитните занимални в града имат разработени специализирани програми за лятото, с внедрени методологии в определени области, които ще подпомогнат детето в този процес. Ето защо  правилно избраната лятната занималня или академия е идеалното място за детето да се заеме с нови дейности и интереси, които ще поиска да продължи след приключването на лятото.

 

При нас ще откриете всичко това!

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор ! Очакваме Ви !

 

BRAIN Academy – Early Learning & Child Care

Частна занималня BRAIN Academy