Лятна занималня - какви за ползите ?

Лятна занималня – какви са ползите ?

 

Лятната занималня или т.нар. лятно училище е все по-разпространен, привлекателен и достъпен вариант за работещите родители в града. Това е алтернатива на седенето вкъщи пред екрани, ходенето по работни офиси, пращане на децата далеч при роднини в провинцията и други.

 

Спорт в занималня през лятото в София

Налице са доста предимства, но и недостатъци и рискове, свързани с това да оставите детето си в лятна занималня или лятно училище в града. Една професионално изготвена програма от утвърден детски център, детска академия или училище се явява много повече от тичане в парка и висене пред дигитални устройства през свободното време. В света на развитите технологии – телефони, таблети, плейстейшъни и видео игрите, за децата е важно да развиват своите знания. Това става чрез упражнения и полезни за тях занимания, създаване на нови социални контакти и не на последно място игри на открито.

 

По-долу ще се опитаме да обхванем всички аспекти, произтичащи от това:

 

Brain Academy. Be Smart.Разнообразни дейности

 

В летните занимални обикновено се залагат различни програми, които разнообразяват дългите летни дни на децата, редувайки различни теми, модули, активности и др. Много е важно тук да се запознаете подробно с тях, за да можете да прецените дали тази програма ще допадне на вашето дете и най-вече дали ще има ползи за него.

Обърнете внимание на базата – модерно оборудвана ли е и има ли достатъчно пособия и материали, които да отговарят напредничавия начин на мислене на днешните деца?

Достатъчно съвременни ли са методите и методологиите, с които се подхожда? Развива ли мисленето на децата? Насочва ли ги в определена област или просто е поредната почасова забавачница, на която ще си дадете парите на вятъра само и само да има кой да гледа детето ви докато сте на работа? Това са част от въпросите, които е редно да си зададете при избор на лятна занималня  за вашето дете.

 

Brain Academy. Be Smart.Обучение и наваксване на учебен материал

 

Дългото лято е най-подходящият момент от годината за наваксване на пропуснатия материал и изясняване на всички пропуски и неясноти, възникнали през учебната година. Посещението на детето в лятна занималня ще му даде повече увереност през новата година. В случай че му предстои постъпване в първи клас, подготовката при нас, ще свали до минимум стреса и притеснението на прекрачването на прага на училището за първи път.

През лятото детето нялятна занималняма конкретни домашни всеки ден и така то може да се съсредоточи върху конкретна тема, да я упражни и усвои. От изключително значение е да се наблегне  върху материала от изминалата учебна година. Така през идната такава ученикът няма да среща сериозни затруднения и спънки по материала. Така освен че ще бъде по-уверено в себе си, детето ще се справи и с входните нива, които са непосредствено след 15-ти септември.

 

Brain Academy. Be Smart.Заетост през лятото при работещи родители

 

„Трябва да работя!“ за много родители е най-практичната и съществена причина за да не могат да предоставят разнообразие на детето през лятната ваканция. В края на краищата, когато училището свърши, децата трябва да посещават място, където да прекарат дългите летни дни. Въпреки това, занималнята не е само място и вариант за справяне с проблема „Кой ще гледа детето през лятото?“. Тя също предлага  нови знания, упражнения, вълнения, изживявания  и приятели, които ще останат в съзнанието и спомените на едно дете.

Brain Academy. Be Smart.Времето, прекарано сред природата

 

Лятната академия предоставя на децата време за открити занимания, където да се наслаждават на природата. Това е необходимост, която един по-възрастен близък (баба, дядо и тн.), не може да удовлетвори, поради свои всекидневни задължения. Общуването с природата би могло да запълни важна празнина в живота на съвременното дете, което прекарвайки време на закрито вкъщи, неволно ще се насочи към телевизията или поредната видео игра, търсейки някакъв вид забавление.

 

Децата днес излизат все по-малко на открито, което води до дефицит на времето, прекарано навън. Посещението на летен градски лагер ги свързва отново с природата, обикаляйки паркове, разходки по планински пътеки и пикници на открито, което децата намират за незабравимо изживяване. Потърсете лятна занималня с насоченост към игри на открито и екскурзии, а не такива, които предпочитат да стоят с включени климатици в закрити помещения.

 

Brain Academy. Be Smart.Изграждане на самочувствие, уважение и независимост

 

Когато децата посещават лятно училище, те нямат възможността да бъдат със своите родители или баба и дядо, които да им помaгат в създаването на нови контакти и връзки с обществото. Те трябва сами да се опитат да се впишат в новия колектив, в който ще попаднат и да се сприятелят с нови и непознати за тях лица. Това дава на децата увереност и самочувствие,  когато създават нови приятелства и запознанства. Срещат различни видове характери, с които трябва да общуват и това само по себе си ги прави по-социални

лятна занималня

 личности. Така те се учат да приемат различията в хората и развиват отборния дух в начинанията, които практикуват по време на ваканцията.

Освен това лятната занималня е чудесен начин да се насърчи саморазвитието и  независимостта на едно дете. С помощта на насоките на възпитателите в лятното училище, децата се научават сами да се справят с проблемите на битовизма без да усещат опората на родител до тях и това само по себе изгражда тяхната независимост. Децата често са силно привързани към мама и татко. Целодневната лятна занималня учи децата как да се доверяват и грижат сами за себе си и да взимат самостоятелно решения под контрола на възпитател.

 

Brain Academy. Be Smart.Сприятеляване и социални умения

 

Посещаването на лятна занималня предоставя на децата възможност за срещи с нови приятели, учи ги, че света е голямо място с много хора , които могат да правят нещата по различен начин.

Това включва деца както от града, така и от околностите. Друго предимство е самите възпитатели в занималнята, които са положителни модели за подражание на децата. Те не трябва да бъдат строги „охранители“, а напротив – по-възрастни, „готини приятели“, които се грижат за тях и ще направят лятото им незабравимо.

 

Лятното училище в града предлага уникална възможност за детето да не се ограничава само с приятелите, които вече има. Изграждането на нови приятелства с други деца от различни училища учи децата как да бъдат по-социално уверени – нещо, което могат да вземат обратно на училище с тях през есента. Обогатява ги емоционално, развивайки емоционалната им интелигентност и разширява светогледа им. Така придобиват умения за създаване на приятелства, които със сигурност ще им помогнат през целия им живот.

 

 

Brain Academy. Be Smart.Развиване на лидерски умения и организация

 

Лятната занималня предоставя много и различни занимания, които позволяват на децата да правят избор и да насочват и ръководят сами проектите си по зададените им начинания. По този начин те се чувстват самостоятелни и значителни и започват да проявяват лидерски умения. Това е възможност за децата в бъдеще да не бъдат засегнати от натиска на околните. Според ситуацията ще използват своите силни качества, които всеки човек притежава, като ще имат реална възможност да ги усъвършенстват с движение с различни хора и различни условия. В случай че срещнат някакъв вид дискриминация или неодобрение, те ще имат самочувствието да се сблъскат с нея и по-важното – да не й отдадат голямо емоционално значение, защото вече ще са изградили самочувствие, увереност и ще прилагат свободно лидерските си умения, които са открили в себе си.

 

Brain Academy. Be Smart.Физическа и психическа активностлятна занималня

 

Лятната занималня помага на децата да се научат отново да бъдат деца. В свят, изпълнен с технологии, лятната академия ще разсее децата от телефоните, компютрите, телевизорите, таблетите и видео игрите. Много занимални забраняват смартфоните, така че децата наистина могат да се възползват от всички летни часове и да бъдат продуктивни. Това означава, че склонните да седят целодневно на смарт устройствата си, са принудени да станат и да се движат повече. Така децата ще разгърнат конструктивно въображението си и да разгънат творческия си потенциал.

 

Brain Academy. Be Smart.Откриване и развитие на нови интереси и таланти

 

Лятната занималня е среда, където детето опитва и открива нови дейности и научава нови неща в различни сфери, които биха могли да се превърнат в страсти за цял живот. Елитните занимални в града имат разработени специализирани програми за лятото с внедрени методологии в определени области, които ще подпомогнат детето в този процес. Ето защо  правилно избраната лятната занималня или академия е идеалното място за детето да се заеме с нови дейности и интереси, които ще поиска да продължи след приключването на лятото.

 

При нас ще откриете всичко това!

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор ! Очакваме Ви !

 

BRAIN Academy – Early Learning & Child Care

Частна занималня BRAIN Academy