Идеи за разходка с деца около София

Искате ли да прекарате един незабравим уикенд с децата около София?

 

Знаете ли, че има безброй места, на които да избягате от града, да се разходите сред природата, без да се налага да пътувате дълго?

 

На разходка около София с деца

Ето няколко готови идеи за разходка с деца около София сред красива природа и интересни забележителности:

 1. Село Чавдар – неолитни жилища при р. Тополница и въжен парк;
 2. Парк „Небесните пасбища”, водопада Варовитец и екопътеки в Етрополе;
 3. Щраусова ферма в Долна баня и Костенец;
 4. Вазовата екопътека и водопад Скакля в Искърското дефиле;
 5. Град Пловдив – Стария град и Музей на Авиацията;
 6. Хидропарк Вятърните мелници – с. Горна Малина;
 7. Цари Мали град и с. Белчин;
 8. Златните мостове и х. Момина скала“;
 9. Парк „Бачиново“ и Исторически музей, град Благоевград;
 10. Парк „Дядовата ръкавичка“, Златишки водопад и гр. Златица
 11. Златен парк, пещера „Проходна“, екопътека Искър-Панега
 12. Екопътека „Горска пътека на приказките“ край Враца
 13. Боровец и Царска Бистрица

 

Всеки родител рано или късно се сблъсква с тези въпроси събота сутрин, при хубаво време и чудейки се къде да заведе детето през този прекрасен почивен ден. Хем да си изкарате приятно, хем да е близо до София и да има къде да хапнете и починете. Да сте сред природата, но ако се развали времето -да има къде да се подслоните. В повечето случаи се пътува с кола, но защо пък да не качите детето си на влак или теснолинейка и да му подарите едно незабравимо преживяване!

1. Село Чавдар – неолитни жилища при река Тополница и въжен парк

 

 • Продължителност: 1ч.10 мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима (за коледен базар)
 • Местоположение: на 72 км от София, Община Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина. В съседство е с градовете Златица и Пирдоп.
 •  Достъпност: с автомобил, излиза се от посока Долни Богоров

 

Пристигайки в селото с деца, най-добре е в началото да се насочите към въжения парк. Там децата може да си поиграят, има кафенца и ресторант. Непосредствено до съоръженията има голяма поляна, а пътеката води до параклис „ Света Петка” и музея с неолитните къщички. Музеят има интересна експозиция, чрез която ще се докоснете до богата история в този район на България. Разходката сред къщичките представлява възстановка на селото в детайли с начина си на живот и бит, на който децата много се радват и забавляват.

 

След това може да спуснете към центъра на селото и освен красивия център, мястото, което ще ви впечатли е фолклорния център с интерактивни експозиции и филми, част от които са под формата на игра, с което още повече запалват любознателността на децата. В центъра на селото също има приятни ресторантчета и кафета за почивка и отдих.

 

BRAINy Tip*Съветваме тези, които искат да навлязат по-навътре в историята и да се потопят в атмосферата за неолитното селище преди 7 хил. години, препоръчваме да си вземете аудио гид от касите на музея.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

2. Парк „Небесните пасбища”, водопада Варовитец и екопътеки в Етрополе

 

 Небесните пасбища с деца

 • Продължителност: 1ч. 10мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: на 82 км от София, Стара Планина
 • Достъпност: с автомобил посока гр. Ботевград по магистрала А2 Хемус, след гр. Правец

 

Парк Небесните пасбища се намира в близост до село Осиковица и като че ли все още не е много популярно сред жителите на столицата. Самият парк се намира след селото, като може да се ориентирате както по табелите, така и чрез Google maps, където ще ви заведе точно на място. Има широк паркинг непосредствено преди парка. Той представлява над 800 дка горска площ, превърната във вълшебно място, което ще забавлява както децата, така и вас. Заплаща се вход (10 лв възр. и 7лв деца), с който домакините поддържат това огромно пространство. Ще бъдете очаровани от множеството съоръжения, пейки, люлки, декорации и украси. Ще попаднете на вълшебна поляна, където да се заредите енергийно  и да си починете. Децата могат да влязат в къщата на бабата на Червената шапчица и да видят мечката от дървото. Има 2 въжени тролея, въжени мостчета за забавления на малки и големи. Общо взето едно прекрасно място, в което може да прекарате целия ден и да се забавлявате както вие, така и децата. Ние се разходихме до самодивското езеро, люлеехме се на различни видове люлки и едва не паднах от едното мостче – върнаха ме в детските години на безгрижие и радостни дни! Цялото това вълшебство ще усетите тук. Може още много да пишем за това място, но най-добре отидете на място да го видите, ще останете очаровани! На излизане може да поседнете до един павилион с барбекю и други домашни вкусотии, в т.ч. и домашен мед, но ние бързахме към град Етрополе, тъй като времето мина неусетно.

 

В град Етрополе нямаше много неща за разглеждане, но е сравнително чист и спретнат град. Часовниковата кула, която е с богата история и е символ на града беше без циферблат, което ни разочарова малко, тъй като е известна как именно до днес показва часа. Надяваме се от кметството на града да поправят това. Може да посетите центъра и историческия музей, откъдето и да се ориентирате за природните и исторически забележителности в района. Интересни за разглеждане са и възрожденските къщи в града, от които може да разберете много за живота и бита на хората по онова време.

 

Етрополският манастир “Св. Троица” се намира на няколко километра от Етрополе. Подходящ е за разходка, има голяма зелена поляна, люлки и катерушки, както и пейки с масички, на които може да седнете и хапнете със семейството. Хубаво също е, че от там може да продължите с разходката си към водопад  Варовитец (около 40 мин.). Тръгвайки към манастира, се оглеждайте в ляво за голяма табела с информация за проекта, по който е изградена. По нея, на много места има беседки, пейки с масички, пързалки и полянки. Обособените места за сядане и отдих са подходящи и за хапване и барбекю. След село Рибарица се намира с. Ямна, където може да отидете към Етрополския манастир и екопътеката. В самото село има табелка, по която ще се отклоните към него. Малко след табелата след леко изкачване ще видите широка поляна, където можете да оставите колата. Оттам до водопада се стига за около 30 мин. по много приятна и сравнително полегата пътека.

 

BRAINy Tip* В случай че не сте хапнали от домашната храна пред входа на Небесните пасбища, ви препоръчваме една много приятно и уютно място, с хубава храна и достъпни цени. Обслужването също беше много добро и разполагат с широка градина, в която при хубаво време ще може да седнете на спокойствие, а децата да си играят в тревичката. Заведението е пицария и се казва “ Wooden House“, има го в Google и всичко там е много вкусно 🙂

 

върни се горе––––––––––––––––––––

3. Щраусова ферма в Долна баня и Костенец

 

Щраусова ферма в Долна баня

 

 • Продължителност: 1ч. 15мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: на 80 км от София, Намира се в Южна България, разположен е на рeкa Марица.
 • Достъпност: с автомобил, посока гр. Ихтиман, по магистрала А1 „Тракия”

Фермата за щрауси „Щраусово забавление” се намира в гр. Долна Баня и е чудесен начин да прекарате с децата един хубав и ползотворен ден. Във фермата ще видите различни видове щрауси, но и не само. Има различни животни, които ще може да нахраните и докоснете. Препоръчваме да си вземете гид, който ще ви разкаже за начина на живот на щраусите и много любопитни факти. На място има заведение със специалитети от щраусови продукти и нашият любим крем карамел! От щраусови яйца, разбира се. Също така може да закупите интересни сувенири, в т.ч. перо на щраус и яйце от щраус, както и различни козметични продукти, изработени от щраусова мас и др. Има двор с детска площадка и тревичка, където децата могат на воля да тичат и забавляват.

 

Разходката може да продължи до центъра на град Костенец или по-точно до Костенския водопад. Там има пейки и съоръжения, не е много голямо, но пък има пътеки, по които може да се разходите сред природата. В Костенец също така може да отскочите до хотел Езерото, там има хубав ресторант със зоокът, който също ще е интересен за децата, а и в менюто предлагат прясна риба.

 

BRAINy Tip* Внимавайте като сте при щраусите да не носите бижута, очила или някакви бляскави неща по вас, както и такива с ярки цветове. Те привличат щраусите и е възможно да ви клъвнат ( което не е фатално, но може да стресне някой).

 

върни се горе––––––––––––––––––––

4. Вазовата екопътека и водопад Скакля в Искърското дефиле

 

Вазова пътека

 

 • Продължителност: 1ч. 20мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: на 50км. от София, Софийска област, посока Своге, в Искърското дефиле
 • Достъпност: с автомобил до началото на екопътеката – на 10 минути пеша от горната част на водопада от посока с. Заселе; на 45 минути пеша от долната част на водопада от посока Гара Бов.

Екопътеката е създадена през 1972 година. Кръстена е на Иван Вазов, който много обичал да посещава мястото. Тук той получил вдъхновение да напише едни от най-хубавите си разкази, а за прототип на „Дядо Йоцо гледа“ използвал местен жител. Екопътеката започва от къщата, в която е живял поетът за известно време и минава покрай водопада „Скакля“. През 2007г. е реконструирана и обновена. Разположен в Искърското дефиле, вторият по височина в България водопад „Скакля“ е един от най-красивите водопади в България. До него се стига единствено по Вазовата екопътека. От гара Бов, до долната част на водопада се стига за около 45мин. пеша, а от с. Заселе, до горната част – 10мин. пеша. В непосредствена близост до водопада са обособени места за отдих. Ако решите да отидете с кола, може да стигнете направо горе, непосредствено преди пътеката и да паркирате пред ресторант Водопада. От там наляво пътеката е по-дива и неподходяща за малки деца, а надясно (посока село Бов) е широка и приятна за разходка.

 

BRAINy Tip*Ако тръгнете наляво, в случай че отидете с кола (след паркинга), често се срещат диви кози, които ще ви правят компания по време на разходката

 

BRAINy Tip** Може да отседнете в ресторантчето на площада. Въпреки че поръчките пристигат много бавно и се чака, храната е вкусна и домакините са винаги усмихнати.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

5. Град Пловдив – Стария град и Музей на Авиацията

 

Старият Пловдив

 • Продължителност: 1ч. 55 мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: Музеят се намира на 12 км гр. Пловдив, който е на 145 км. по магистрала А1 Тракия
 • Достъпност: на 144 км от София и съответно с междуградски транспорт

Ние предпочетохме да отидем първо до Музея на Авиацията“ и след това да продължим към самия град Пловдив. Музеят е с доста експонати, може да се видят различни самолети, но някак не е направен много за деца и се подгответе да четете табели и да търсите информация, за да им стане наистина интересно.  Изключително интересна е капсулата, с която се е приземил първият българският космонавт Георги Иванов и съветският космонавт Николай Рукавишников през 1979г. За съжаление няма къде да седнете да хапнете или да купите нещо на децата, така че е добре да имате поне вода във вас, както и лек снакс.

Затова се отправяме направо към град Пловдив. Това е град на над 8000 години е избран и за европейска столица на културата за 2019г. През времето на съществуването си Пловдив запазва древната си красота и хармонично се вписва в съвремието. Ние се насочваме направо към стария град и квартал „Капана”.  Пловдив е доста жив и динамичен град, винаги се чува музика и весел глъч, разхождайки се по централните част. Може да се качите до Античния театър и да разгледате различни музеи. Квартал „Капана” пък е мястото, където ще може да седнете и да се потопите в автентична обстановка, похапвайки нещо вкусно или с коктейл в ръка.

 

BRAINy Tip*Останахме приятно изненадани от няколко заведения в гр. Пловдив, подходящи за деца и наистина на високо ниво. Единият е Южен полъх – с голям детски кът и открити пространства. Другият, със страхотна градина и атмосфера – Рибарника. Там ще видите езера с рибки, говорещи папагали и площадки за игра на децата.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

6. Хидропарк Вятърните мелници

 

Хидропарк Вятърните мелници

 • Продължителност: 35мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен (обадете се предварително дали е отворено)
 • Местоположение: на 20 км от София, посока Долни Богоров
 • Достъпност: с автомобил, с автобус до с. Горна Малина (спирката е на 650м)

Това всъщност е аквапарк с 7 басейна, шезлонги и даже има хотелска част. Ценното тук е, че освен на плаж, това е място, където може да се разходите, релаксирате, да хапнете и се забавлявате. Пътят до там е приятен и има паркинг точно отпред. Имайте предвид че има вход (около 10 лв), но определно си заслужава. Има голямо езеро, с множество тенти, хамаци и пейки. Разхождайки се ще попаднете на табелки, описващи различи дървета, пързалки и съоръжения, люлки и шатри. От няколко години има обособен зоокът и място за конна езда. Децата много се забавляват и им харесва. Има игрища и площадки за игра и дори енергийна пирамида за релакс. Накрая на разходката ще може да седнете и да се насладите на храната и хубавата гледка към красивото езеро.

 

BRAINy Tip* Ние като ходим с децата задължително си взимаме лодка, с която да влезнем в езерото, тъй като някъде в средата ще попаднете на къща за патенца, които обикновено плуват и си играят за радост на всички.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

7. Цари Мали град и село Белчин

 

 

Цари Мали град

 • Продължителност: 1ч. 10мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: на 40 км от София
 • Достъпност: с автомобил, посока Самоков над село Белчин.

Цари Мали град е късноантична римска крепост и укрепено селище, разположен на хълма на планина Верила. С колата може да спрете на широкият площад под крепостта или да продължите нагоре по пътя под самата крепостна стена. В самата крепост може да влезете по няколко начина. Има две пътеки – дълга и лека и къса, но стръмна, както и с атрактивния асансьор. В самото старинно селище са запазени кули и крепостни постройки, базилика, църква и атрактивни експозиции на различни епохи. Навсякъде е обособено с места за сядане, има чешма и удобни пейки.

 

След края на разходката може да се качите да се позабавлявате на въжения парк и мост, а в по-топлите месеци и да си купите нещо за хапване от временните каравани. Също така в някои месеци има и понита, на които може да качите детето и да се позабавлява.

 

На връщане от Цари Мали град може да минете през центъра на село Белчин и да хапнете непретенциозно в ресторанта в центъра на селото. Храната е вкусна и на добри цени. Като цяло в близките ресторанти предлагат българска кухня и някои традиционни за района вкусни ястия.

 

BRAINy Tip* Ние всеки път като се връщаме от там разнообразяваме като минаваме покрай язовир Искър. Там може да спрете на някое ресторантче по пътя или просто за да се насладите на хубавата гледка.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

8. Златните мостове и хижа Момина скала

 

Златните мостове и хижа момина скала

 • Продължителност: 36 мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
 • Местоположение: на 20 км. от София, посока Черни връх
 • Достъпност: с автомобил или с градски транспорт-автобус 63 на 30 минути, като последния се връща в София в 18 ч.

Местността Златните мостове се намира в планина Витоша и е най-голямата Каменна река в страната. Самото им име идва от златистия им мъх, с който е покрит камъка. Можете да разгледате мостовете и да се запасите с вода и сладолед от ресторантите и да поемете по пътеката посока хижа „Момина скала“. Тя е подходяща за деца, дължината й е около 2 километра и е лесно проходима.

 

Стигайки до хижата, ще ви се разкрие гледка с  огромна поляна с място за пикник с дървени маси, пейки и шезлонги, люлки и мрежа за волейбол. Подходящо е за игри с топка, федербал и фризби. Там има планински ресторант и сладкарница на самообслужване и ние предпочитаме да си вземем храна от него. Можете да седнете в неговото „дворче“ или да си вземете таблите за поляната. Прохладно е, но в същото време и слънчево. Ако не ви се върви от мостовете до „Момина скала“, може да се качите и с кола до горе. Пътят е около 5 минути и горе има къде да паркирате. Страхотно място за бягство от града за събота и неделя.

 

върни се горе––––––––––––––––––––

9. Парк Бачиново и исторически музей, град Благоевград

 

Парк Бачиново Благоевград

 • Продължителност: 1ч. 20мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: Намира се в Южна България, разположен е на р. Марица
 • Достъпност: на 86 км от София с автомобил по магистралата посока Кулата

Град Благоевград е един доста интересен град с млади хора и приятна атмосфера. Разстоянията са кратки, което ги прави удобни за разходка с малки деца. Нашето любимо място в Благоевград е Парк Бачиново. Изключително зелен, красив и поддържан парк. С езеро, полянки, пътеки и особени места за сядане и пикник. Има удобен паркинг отпред, от който веднага се влиза в парка. В самият парк, докато се разхождате, ще стигнете до езеро с диви патици, лебеди и други птици, където може да си наемете лодка и да се насладите още по-отблизо на прекрасната природа. Също така има въжен парк, който обаче не винаги работи и може да проверите в интернет за работно време на съоръженията. След парка се насочихме към т.нар. стар град, който е доста малък, но е приятен за разходка. Има църква и старинни къщички.

 

В непосредствена близост е регионалния Исторически музей, от който бяхме впечатлени. Има голяма експозиция на регионални и национални находки и експонати, така че си отделете поне час за разглеждането му. Вариантът за хапване е в центъра на града, където ще попаднете на доста на брой и различни заведения, с различна кухня и атмосфера.

 

BRAINy Tip* В парк Бачиново, след като стигнете въжения парк (който никога не сме го засичали да работи) в ляво започва една доста красива и спокойна екопътека. Тя всъщност е покрай самата река, но е добре осветена, има доста пейки и като цяло е поддържана и много приятна за разходка дори и за много малки деца.

BRAINy Tip** Ако решите да похапнете вкусно и в приятна обстановка ви препоръчваме един ресторант, в който отседнахме буквално над река Бистрица. Доста са големи порциите, което на нас лично не ни допадна, но качеството на храната, презентацията, обслужването и обстановката са на високо ниво. Цените са нормални и менюто е доста разнообразно, така че ще ви допадне.

 

 

върни се горе––––––––––––––––––––

10. Парк „Дядовата ръкавичка“, Златишки водопад и гр. Златица

 

На разходка около София с деца

 • Продължителност: 1ч. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: Намира се в гр. Златица, близо до Пирдоп
 • Достъпност: на 70 км от София с автомобил, посока Долни Богоров

Паркът „Дядовата ръкавичка“ е вдъхновен от едноименната приказка на Елин Пелин. Нашите впечатления са, че е нов, чист и не толкова познат за туристи. Намира се в самия град и за местните си е обикновен парк. Не е голям, но за малки деца е перфектен. В него можете да видите Зайко, Вълчо, Лиса, Мишлета и още страхотни приказни герои. Те са „подредени“ пред една глинена къщичка, в която има пейки. Друго нещо много интересно са пейките, които са като разгърнати книги с илюстрации.

От другата страна на парка има и детска площадка, която също е за малки деца и маса за тенис. Там детето може да играе на воля, докато вие пиете кафе в близкото кафене и си почивате.

 

По пътя към град Златица, може да минете през Мемориален комплекс „Васил Левски“, който се намира срещу село Буново. Открит е в памет на Апостола и неговата дейност в региона, а пред вас ще се открие красива панорамна гледка към най-големия железопътен мост на Балканите.

 

След парка Дядовата ръкавичка в града, може да се отправите към Златишкия водопад, който е в района или да отидете към Копривщица, Панагюрище или Етрополе – все дестинации, които не само са с богата история и култура, но прекрасна природа, сред която може да си отпочинете.

 

 

върни се горе––––––––––––––––––––

11. Златен парк, пещера „Проходна“, екопътека Искър-Панега

 

На разходка около София

 • Продължителност: 1ч. 30 мин. в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: Намира се до гр. Луковит, обл. Ловеч
 • Достъпност: на 110 км от София с автомобил по магистрала A2 Хемус

Тук ще ви представим възможност за целодневна екскурзия. Ще ви предложим три невероятни местности, много близки едни до други, които перфектно съчетават магията на природата, човешкото въображение и труд.

 

Златен парк, Луковит е разположен е на брега на река Златна Панега. Идвайки от София, се пада точно в началото на Луковит. Мястото е все още недовършено и няма обозначителна табела, което го прави труднооткриваемо, но се оглеждайте за автокъщите. Отбивката е точно след тях, на около 50м навътре  има паркинг и входа на парка, който е напълно безплатен.В него можете да се насладите на чудновати каменни постройки като от приказките. Разхождайки се ще имате чувството, че всеки момент от една от къщичките ще излезе някой елф или джудже. В началото има изкуствено езеро, с патици.  Малко по-натам две къщи като гъбки, едната е чешма, а другата – тоалетна. И още няколко причудливи творения на изкуството.

 

Едно от най-интересните неща в парка е малка къщичка, която се намира в  средата язовир Луковит. До нея може да се стигне с лодка, като интересното е, и че тя самата има мотор и може да се движи във водата.

 

Този парк е приказно място, което прекрасно може да се съчетае с посещение на пещера „Проходна“, както и екопътека „Искър-Панега“. Пещерата по-известна като Очите на Бога е в посока с.Карлуково и се намира на около 15-тина минути път с кола. Тази отбивка е по-кратка, след нея можете да спрет в някое местно бистро, където да си починете и да хапнете топъл и вкусен обяд.

 

Следващата спирка е екопътека „Искър-Панега“. До нея се стига, като от града поемете в посока Петревене. След около три километра, вдясно е паркинга, от където започва и самата екопътека.  Ние ви препоръчваме да тръгнете по пътя в дясно, защото там пътят е малко по-полегат и по-подходящ за малчуганите. Маршрутът се движи успоредно на река Златна Панега и е облагороден, поддържан и с добра маркировка. Пътеката преминава през няколко дървени моста и крайната й точка в пещера Темна дупка. Там има и обособено място за почивка с дървени масички и столове. Общото време необходимо за обхода на цялата екопътека е за около 3 часа.

 

 

 

върни се горе––––––––––––––––––––

12. Екопътека „Горска пътека на приказките“ край Враца

 

Горска пътека на приказките край Враца

 • Продължителност: около 2 часа  в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
 • Местоположение: Намира се до гр. Враца, Врачански балкан
 • Достъпност: на 120 км от София с автомобил по магистрала А2-Хемус, посока Ботевград

През последните години „Горска пътека на приказките“ се е превърнала в едно любимо място както за малки, така и за големи. Малчуганите ще видят някои обичани приказни герои да оживяват, а родителите ще се върнат в детството с умиление. На входа на екопътеката ще ви посрещне Меца Мецана, а след нея и Кума Лиса.

 

Прехода е кръгов, като времето, нужно за обиколката в около 2 часа. В невероятния свят на приказките има още и  съоръжения за катерене, лабиринт и мост, водещ до площадка с панорамна гледка. По това време на разходната ви вече може би ще имате нужда да се подкрепите. Ако си носите сандвичи, плодове или нещо леко за хапване, това е чудесно, защото има обособени места, на които да седнете да си похапнете и починете. Ако не сте предвидили можете да се върнете до Враца и да хапнете нещо топло и вкусно.

 

 

върни се горе––––––––––––––––––––

13. Боровец и Царска Бистрица

 

 

В Боровец с деца около София

 • Продължителност: 1 ч и 30 мин  в едната посока
 • Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима (при други условия)
 • Местоположение: Намира се след яз. Искър, Рила Планина
 • Достъпност: на 50 км от София, посока Самоков

Бистрица през топлите месеци е еднo много приятно и прохладно място за разходка. След месец април-май, белите ски писти се превръщат в огромни зелени поляни, по които децата обожават да тичат и да се търкалят. Истината е, че няма какво толкова да се прави там по това време, но самата природа е толкова красива, че си заслужава разходката. Внимавайте в кое заведение ще седнете, защото дори и лятото, има изненади на космически цени, така че бъдете разумни и пресметливи. Близо до пистата има въжен мост сред дърветата, който си е атракция за децата, както и стреляне с лък, батути и други подобни. Можете също така да се качите по множество планински маршрути като ползвате и въжен лифт – децата биха се зарадвали. Информация за активностите в Боровец може подробно да получите от тяхната страница, която е добре поддържана на: www.borovets-bg.com

След Боровец, за да е пълноценна разходката, може да се отправите до едно наистина царствено място, а именно – „Царска Бистрица“. Тя се намира непосредствено над Боровец. Дворецът е построен в периода 1898-1914г, като е изпълнявал функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III.

 

Самата сграда представлява оригинална интерпретация на българската архитектура от периода на Възраждането, повлияна от някои европейски стилове. Запазени са оригинални експонати като автентична каюта, оригиналните калени камини, както и колекция от ловни трофеи на царското семейство.Паркът около двореца е красив и добре поддържан. Той се отличава със своите редки дървесни видове, които са донесени, засадени и отгледани тук от княз Фердинанд, който ги събирал от цял свят.  Макар и алпинеумът да не е запазен в оригиналния си вид, все пак могат да се видят дървета нетипични за нашите ширини.

Боровец и царска Бистрица

 

BRAINy Tip*Друг интересен факт е, че  електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година. Тя и днес функционира в оригиналния си вид. Тук още можете да разгледате старата конюшна, която днес функционира като галерия

 

 

 

 

върни се горе––––––––––––––––––––

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *