Забавни и лесни научни експерименти за деца у дома /част 2/

Представяме ви втора част на лесни и забавни научни експерименти за малки умничета. steam занималняОтново са лесни за изпълнение, забавни и образователни. Описани са подробно, за да може детето само, без помощ от родител да може да се справи.

 

Материалите са достъпни като повечето се срещат в ежедневието. В случай че сте пропуснали първата част, може да ги видите от тук. Забавлявайте се!

1. Как да извадим бучка лед от чаша, без да я докосваме?

 

Ще са ви необходими:

 • конец
 • кубче лед
 • чаша или буркан с вода
 • щипка сол

-Сложете леда във водата

-Поставете конеца на ръба на чашата, така че единият му край да лежи върху кубчето лед, което плава на повърхността на водата

-Поръсете малко сол върху леда и изчакайте 5-10 мин.

-Вземете свободния край на конеца и извадете кубчето лед от чашата

 

Какво се случва ?

Когато попадне върху бучка лед, солта разтапя малка част от нея.  След 5-10 мин. образуваната вода замръзва отново, но заедно с конеца. Така той залепва за бучката и можете да го извадите.

Научни опити с лед

2. Да накараме свещ да гори под вода (в присъствие на родител)

 

Как мислите, дали свещ може да гори под вода?

 

Ще са ви необходими: ниска свещ, купа, вода.

Научен експеримент за деца

 

Залепете ниска горяща свещ на дъното на една купа. Сега налейте вода, която да стига почти до горния ръб на свещта. След като височината на свещта и водата се изравнят, ще видите, че свещта ще продължава да гори. Тъй като пламъкът я издълбава, отвътре се получава нещо като фунийка, насочена към долния край на свещта.

 

Истината е, че водата охлажда външните стени на свещта и те не се топят. В същото време обграждат пламъка, така че водата не може да го угаси. Така свещта може да гори докрай, макар и под нивото на водата!

3. Да изследваме веничките на листата без мироскоп!

 

Ще са ви необходими:

 • листа от растения
 • листове за рисуване
 • цветни пастели

Докато сте на разходка, съберете няколко листа и чрез един интересен експеримент можете да изучите техните жилки и венички, без да ви е нужен микроскоп. Когато се приберете у дома, вземете бил лист го сложете върху едно от листата, които сме събрали. После внимателно без много да натискате, драскайте плътно с цветен пастел върху листа на мястото, където е сложено листото. Ще забележите, че с всеки ваш щрих жилките на листото отдолу стават все по-видими върху белия лист. И ето накрая цялото листо се появява, заедно с веничките си!

 

Жилките в листата, както при човешките кръвоносни съдове, служат за снабдяването им с хранителни вещества. Веничките им са тънките тръбички в стеблото и мрежата от жилки в листата!

Научни опити за деца у дома в частна занималня
Научни опити за деца у дома
Научни опити за деца у дома

4. Смеси сол и пипер и ги раздели със …. статично ЕЛЕКТРИЧЕСТВО!

 

Научен опит със статично електричество в занималня

Ще са ви необходими:

 • сол
 • черен пипер
 • пластмасова лъжица
 • вълнен плат.

 

Размесете добре малко сол и пипер и след това попитайте някой приятел, дали може да ги раздели отново. Той може да опита да ги събира частица по частица, но това ще е почти невъзможно. Вие обаче ще знаете един лесен, интересен и бърз начин да го направите!

 

Потъркайте пластмасовата лъжица във вълнения плат, за една-две минути. След това я приближете до сместа от сол и черен пипер. Видяхте ли как частиците на пипера се залепиха по лъжицата?

 

Как става това?

 

Когато лъжицата се трие във вълнения плат, тя се наелектризира отрицателно. Солта и пипера са заредени положително. Тъй като пиперът е по-лек от солта, частиците му залепват за лъжицата под влияние на статичното електричество.

5. Как да научим яйце да плава?

 

Ще са ви необходими:Научен експеримент с яйце

 • 1 яйце
 • чаша или буркан
 • сол
 • вода

 

 1. Поставете едно сурово яйце в чаша чиста чешмяна вода – яйцето ще потъне на дъното на чашата
 2. Сега извадете яйцето от чашата и разтворете няколко супени лъжици сол във водата.
 3. Поставете яйцето в чашата със солена вода – сега яйцето ще плава на повърхността на водата

 

Какво се случва?

Тъй като солта увеличава плътността на водата, тя успява да „носи“ яйцето! Колкото е по-солена водата, толкова по-трудно е да потънете в нея. В Мъртво море водата е толкова солена, че човек може да лежи на повърхността й с лекота.

наука за деца в частна занималня

В BRAIN Academy  предоставяме различни възможности, с цел да подобрим тяхното критично и логично мислене и създадем среда за развитие освен на техния интелект, така и на въображението!

 

 

Ще се радваме да ни се доверите и ние да бъдем Вашият избор при търсенето на подходяща учебна занималня и допълнителни курсове за детето Ви. Очакваме Ви !

 

BRAIN Academy. Be Smart.

Частна занималня BRAIN Academy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *